Topallığın Neden Olduğu Ekonomik Kayıplara Karşı Dragonhyde Dust Gücü

18-03-2021 01:52
Topallığın Neden Olduğu Ekonomik Kayıplara Karşı Dragonhyde Dust Gücü

Topallık; sığır işletmelerinde sığır sağlığını ciddi şekilde etkileyerek, verim kaybı ve devamında ekonomik kayıplar meydana getiren en önemli nedenler arasında yer alır. Sığırlar sağlıklı gelişim gösteremez; üretkenlikleri ve doğurganlıkları etkilenir.

"Türkiye’de özel bir süt sığırı işletmesinde, sürüde topallığın insidansı ve haftalık süt verimi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan bir çalışmada; topallığın görülme sıklığı %9,02 olarak bulunmuş ve en fazla vakanın laktasyonun ilk dört haftasında gözlendiği bildirilmiştir. Sağlam ineklerin günlük süt verimi 30,57 kg/gün iken; topallık haftası, topallığın birinci, ikinci ve üçüncü haftasındaki günlük süt verimleri 27,52 kg/gün, 27,83 kg/gün, 29,15 kg/gün ve 29,80 kg/gün olarak gerçekleşmiştir."

Topallıkların büyük bir çoğunluğuna sebep olan ayak hastalıkları birden fazla faktörden etkilenir. Bu etkenler mikrobik, çevresel, travmatik veya besinsel kaynaklı olabilir. Hastalığın ayırıcı tanısını yapmak ve nedenini doğru belirlemek tedavi için son derece önemlidir.

Sığırlarda topallık tedavisi

Topallığın önlenmesi ve tedavisi için: Ayak Bakımı

  • Çiftlikte yaygın bir topallık problemi var ise (%15’den fazla) öncelikle hastalığın türü belirlenmeli ve hastalığa özel tedavi programı oluşturulmalıdır.
  • Uzman kişi tarafından tırnak kesimi yapılarak, lezyonlu tırnaklarda canlı dokuya gelen basınç azaltılmalıdır. Tırnak bakımı yılda 2 kere tekrarlanmalıdır.
  • Mümkünse topal hayvanlar diğer hayvanlardan ayrılmalıdır.
  • Tüm ineklere ahırlarında kuru yer sağlanmalıdır.
  • Tırnak banyosu uygulaması düzenli aralıklarla gerçekleştirilmelidir.

Dragonhyde Dust, pratik kullanımı ve uzun süreli yüksek etkinliği ile ayak banyolarında hijyen sağlanması için ideal dezenfektandır.

  • Haftada 3 kere 400 gr Dragonhyde Dust’ı ayak banyosunda uygulayınız. Dragonhyde Dust suya atıldığında 30 saniye içersinde tamamen çözünür ve etki göstermeye başlar.
  • Banyoya giren ineklerin ayağında bıraktığı mavi renk ile etkinliğini kontrol edebilirsiniz, etkinliği ineklerin ayaklarının kirlilik durumuna bağlı olarak yaklaşık 500 inek geçişine kadar devam edecektir.
  • Dragonhyde Dust ile yapılacak banyodan önce temiz suda ön banyo uygulaması etkinliği kuvvetlendirecektir.

DRAGONHYDE DUST’IN ETKİNLİĞİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA GÖSTERİLMİŞTİR…

New Jersey’de; hayvan sayısı, çevresel koşullar, ayak banyosu tipleri açısından farklılık gösteren 5 çiftlikte gerçekleştirilen çalışmalarda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. Tüm çalışmalarda ayak havuzlarında %2 oranında Dragonhyde Dust kullanılmıştır.

Yapılan çalışmalarda:

Dragonhyde Dust’ın tüm ayak havuzlarında yüksek etkinlik göstermekle birlikte en yüksek etkinliğe fiberglas havuzlarda ulaştığı görülmüştür.

Ön yıkama havuzu kullanımının, tek uygulamada havuzu kullanabilecek hayvan sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu şekilde tek uygulama ile 500 hayvana kadar işlem gerçekleştirilmiştir. Ayrıca uygulama sırasında yağmur yağması negatif etkiye neden olmamıştır.

5 numaralı çiftlikte yapılan uygulama en iyi değerleri sağlamıştır. Bu çiftlikte tüm hayvanlar Dragonhyde Dust içeren banyo havuzundan önce ön yıkama havuzuna girmiş ve ayakları kirlerden arındırılmıştır. 500 hayvan geçişinden sonra havuz halen etkinliğini korumaktadır.

 

Diğer makaleler:
Sığırlarda topallık ve tırnak hastalıkları:
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.