Silaj Örtüleri Kullanımı

23-05-2020 17:51
Silaj Örtüleri Kullanımı

Silaj Örtüleri Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Uzun süren çabalar sonrası yetiştirdiğimiz ya da satın aldığınız silajlık otları fermantasyon (Turşulaşma) şartlarında silolamak ve uygun saklama koşullarını sağlamak zorundayız.

Silaj yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları ‘’Mısır Silajı Yapımı’’ ve ‘’Ot Silajı Yapımı’’ konu başlıklarından okuyabilirsiniz.

 

Yoğun emekler sonucunda silajlık otlarımızı silolara sıkıştırdık. İyi bir fermantasyon için, silajımızın bozulmaması ve besinsel değerlerini kaybetmemesi ve için oksijensiz bir ortam sağlanmalıdır. Özellikle silajların üst kısımlarındaki bozulmalar, silaj örtme hatalarından kaynaklanmaktadır ve ciddi derecede kayıplara neden olmaktadır.

 

Hatalı bir silaj örtme işlemi, üst katmanlarda bozulmalara neden olacak, hatta içerideki havanın dışarı çıkmasına izin vermeyeceği için kalite kaybına ve küflenmelere neden olacaktır.

 

Örneğin, üstte göreceğiniz 20cm kalınlıktaki bozulmuş alan, aslında bozulma başlamadan önce 40cm derinlikteki bir alandı. Yeterli ortam sağlanmadığı için, 40cm daha da altına kadar hava geçişi oluşmuş ve besinsel değer ve kalite kaybına neden olmuştur. Özetle üstte görmüş olduğunuz, bozuk alan derinliğinin 4 katı kadar derinlikteki hacim kadar kayıp oluşmaktadır.

 

Silaj örtmedeki temel gereksinimler aşağıdaki gibidir.

 

  • Silaj içerisine dışarıdan hava girişi engellenmeli.
  • İçerden dışarıya hava geçişine izin verilmeli.
  • Örtme esnasında, zorunlu olarak üzerinde yürümelere karşı esnek olmalı. Yırtılmamalı.
  • Hava ile temas edecek tüm yüzeyler kapatılmalı.
  • Örtülerde, ekleme yapılması gerekiyorsa 2m. dolayında üst üste pay bırakılmalı.
  • Silaj yüzeyi güneşin UV zararlı ışınlarına karşı korunmalı.
  • Rüzgar, yağmur gibi çevresel etkenlere karşı korunma tedbiri alınmalı.

Tüm bu gereksinimleri, ancak silaj örtüsü amacı ile üretilmiş özel örtüler karşılamaktadır. Silajı muhakkak, silaj örtüsü ile örtülmesi gerekmektedir.

 

Silaj Örtüleri Çeşitleri

Alt Örtü ( Streç - Vakum Film )

Silaj bastırıldıktan sonra, ilk serilecek örtüdür. Bu örtü silajın hava almaması ve içerideki havanın çıkışına izin vermesi ve streç özellikte olması gerekmektedir. Streç özellik, örtünün son derece esnek, ama ince olmasını gerektirir. İdeal ölçü 40mikron kalınlıktır. Bu özellikler sahip olan örtüler vakum film olarak adlandırılır.

 

Alt örtü-Vakum film ihtiyacınıza karşı sunmuş olduğumuz çözüm önerisi ’’ Polydress’’ dünyada ilk kez DLG-Focus ödülünü alan silaj örtüsüdür.

 

Üst Örtü ( Uv Film )

Güneşin zanarlı UV ışınlarının geçişisi engellemek, kızışmayı önlemek, vakum film örtüsünün dayanıklılığı ve çevresel etkilerden korunması maksadı ile kullanılır. İdeal ölçü 120 mikron kalınlıktır.

 

Örtüler UV koruma özelliklerini zamanla kaybeder. Asgari olarak UV koruması 12 ay olmalıdır. Kullanılmayan ve artan örtüler gölgede depolanmalıdır.

 

Üst örtü-UV korumalı film ihtiyacınıza karşı sunmuş olduğumuz çözüm önerisi ’’Alpha plus’’ 150mikron kalınlıkta olup, 12 ay UV koruma özelliğine sahiptir.

 

Tek Örtü Çözümleri ( Oksijen Bariyerli 2in1 )

Silaj örtüleri alt örtü ve üst örtü olarak farklı amaçlar için kullanılırken, her iki örtünün de birlikte olduğu gelişmiş ürün geliştirilmiştir. Tek örtü halinde iş gücünden tasarruf yapmak ve silajı bir an önce örtmeye olanak sağlar. İki örtü birbirine yapışmış haldedir ve uygulamadan sonra alt örtü ayrılarak vakum etkisine başlar. Üst örtü, uv koruma ve dış ortamlardan korunmayı sağlamaktadır.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.