Ot Silajı

23-03-2020 21:29
Ot Silajı

Ot Silajının Önemi

Besinsel değeri yüksek olan yeşil otların besinsel değerlerini koruyarak depolama olanağı sağlamanın en etkili yolu silaj yapımıdır. Yeşil bitkilerin hava ile ilişkisi kesilerek, fermantasyonun (Turşulaşma) sağlanmasıyla elde edilir.


Silaj yapımı kurutmaya karşı daha avantajlı bir uygulamadır. Yıl boyunca yeşil ot kalitesinde yem kaynağı kullanılmasına olanak sağlanır. Besinsel değerleri daha yüksek düzeyde korunur. Kurutmaya karşı daha az hacim kapladığı için kolay depolanabilmektedir. İyi hazırlanmış ot silajı, hava almadığı sürece yıllarca depolanabilir.

 

Mısır ve tane yemlerin dışında kalan, çayır otu, baklagil ve tahıl hasılları silajları, ot silajı olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak silaj yapımı aşamaları ortak olduğu gibi, ot silajı için bazı özel durumlar vardır.

 

İyi bir ot silajı yapımında dikkat edilecek, kritik noktalar şunlardır.

  • Hasat zamanının tespiti ve hasat.
  • Soldurma.
  • Temiz bir şekilde toplama.
  • Uygun büyüklükte, doğrama.
  • Siloya bastırma.
  • Hızlıca kapatma.

Hasat zamanı, yemlik otun besinsel değerinin en yüksek ve silaj yapımı için en uygun zamanında hasat edilmelidir. Genel olarak kuru madde düzeyi %35-45 arasında olması tercih edilmelidir. Daha az kuru madde, daha fazla nem olması durumunda tarlada, biçimden sonra soldurma işlemi yapılmalıdır. Çayır otları %30 un üzerinde kuru maddeye kadar, yonca ise %40 kuru maddeye kadar soldurulmalıdır. İyi yapılmış bir ot silajı, protein kalitesi yüksek, sindirile bilirlik düzeyi yüksek, hayvanlar tarafından tercih edilen bir silaj anlamına gelmektedir.

Silolama esnasında sıkıştırma gücü, fermentasyon kalitesini arttırmak için içerisinde hava kalmaması oldukça önemlidir. Sıkıştırma başarını metreküp alana sıkıştırılan otun kg cinsinden düzeyi ile kontrol edebiliriz. Özellikle hava alan ve yeterince sıkıştırılmamış ot silajının, sindirilebilirliği düşüktür ve yem alımını düşürür. Döl verimini olumsuz etkiler, sindirim ve metabolik sorunlara neden olur.

 

Silajlık yem kaynağı yüksek düzeyde nem, düşük kuru madde içerdiği için, silolamada oksijen barındırmamalı ve fermentasyon koşulları hızlıca sağlanmalıdır. Ot silajında, hızlı ph düşüşünün sağlanması ve laktik asit üretilmesini hızlandırmak maksadı ile homofermentatif bakteri kaynağı inokulant olarak kullanılmalıdır. Laktik asit, bütirik asit sentezini engelleyerek silaj kalitesini arttıracak ve daha uzun süre silajın saklanmasına olanak sağlayacaktır.


Silolanacak bitkilerin hasadı sırasında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör de biçme yüksekliğidir.Biçme yüksekliği, silaj kalitesi ve silajın hayvanlar tarafından değerlendirilmesini büyük ölçüde etkiler.

 

Toprak üzerinde bulunan taş, kesek, anız ve çeşitli hasat artıkları bitkilerin hasadını zorlaştırarak daha yukarından biçilmelerine neden olurlar.Bitkilerin çok alçaktan biçilmesi bitkilerin toprakla kontamine olması sonucu clostridia populasyonlarının ve tampon kapasitelerinin artmasına yol açar.Bu durumda hem ot silajı kalitesi hem de silajların besleme değerleri çok düşer.

 

Ayrıca bitkilerin toprak yüzeyine yakın kısımlarının besin maddeleri içeriği ve sindirilme dereceleri de düşüktür.Bu nedenle hem organik maddeler hem de beslenme değeri yüksek ot silajı yapabilmek için bitkilerin biraz daha yüksekten biçilmeleri gerekir.

 

Ot Silajlarının Hasat Dönemleri

Buğday: Danelerin çiçeklenme döneminden itibaren başlar.Hamur olum döneminin sonuna kadar devam eder.En uygun hasat dönemi hamur olum zamandır.

 

Yonca: Çiçeklenme başlangıcı en uygun hasat dönemidir.

 

Diğer tahıllar: Tüm tahıllar için genel prensip danelerin olgunlaşmaya başlamadan önce hasat edilmesidir.Genellikle hamur olum uygun hasat dönemidir.

 

Baklagiller ve buğdaygiller: Temel kriter çiçeklenme yoğunluğudur.Bitkilerin çiçeklenme başlangıcı ile yaklaşık yarısının çiçeklendiği dönemdir.Bu dönemde çiçeklenme oranı genel olarak %10 ila 65 arasındadır.Önce hasat edilmesidir.Genellikle hamur olum uygun hasat dönemidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.