Süt Sığırlarında Asidoz Oluşumu ve Korunma Yolları

24-11-2020 09:49
Süt Sığırlarında Asidoz Oluşumu ve Korunma Yolları

Asidoz, ineklerin yüksek düzeyde konsantre nişasta ve şeker içerikli yemleri tüketmesinden kaynaklanan metabolik bir hastalıktır. Doğrudan verimlilik kaybına yol açmaktadır.

İşkembe pH'sı düştükçe, Streptococcus bovis artar ve pH'ındaha da düşmesine neden olur. Düşük pH seviyelerinde lactobacillus, oldukça asidik bir ortam oluşturur ve yüksek seviyelerde laktik asit üretir. Çoğunlukla aşırı derecede E. coli seviyeleri de dışkılarda mevcuttur ve ortaya karaciğer apseleri çıkarabilmektedir. İşkembe pH'sı 6.4 pH'tan 5.6 pH'adüştüğünde, lif sindirimi yaklaşık üçte bir oranında (%55'ten %35'e)düşecektir. Bu durum günde yaklaşık 3 litre süt kaybı demektir.

Asidoz Oluşumu ve Engellenmesi:

Süt ineklerindeki pH dengesi, gevişin getirilmesi ile üretilen tükürükteki tamponlayıcı maddelerle korunur. Bir hayvan, alışık olmadığı fermente edilebilir karbonhidratlar veya şekerler bakımından zengin yemleri yediğinde, bu işkembenin pH dengesini bozabilir. Ayrıca kolayca fermente edilebilen karbonhidratlar daha düşük lif içeriğine sahiptir, bu da daha az çiğnemeye neden olarak daha az tükürük üretilmesine neden olur. Yüksek şeker içeriği de laktik asit oluşturan bakterilerin büyümesini ve gelişimini destekler.

Düşük işkembe pH'sında lifi sindiren mikroplar daha az verimlidir ve işkembe fonksiyonunda değişiklikler meydana gelir. Aşırı durumlarda işkembe tamamen çalışmayı durdurur.


Asidozun ayrıca işkembe papillasına zarar verdiği ve hayvanın besinleri absorbe etme kabiliyetini daha da azalttığı bilinmektedir. Genellikle ineklerin, yüksek nişasta içeren yemlere kademeli olarak geçiş yapılmadan tüketilmesi veya rasyonundaki nişasta içeriğinin çok yüksek olması durumunda şekillenmektedir.

Asidoz semptomları nelerdir?

  • Süt/ yağ oranının düşmesi
  • Süt veriminde düşüş
  • Dışkının normalden daha sıvı olarak karşımıza çıkması
  • İneklerin sürüden ayrı kalma eğiliminde olmaları
  • Dışkıda sindirilmemiş partikül miktarının çok olması
  • Şiddetli ishal sonucu dehidrasyon gözlenmesi
  • Dışkıda köpük ve sakızımsı bulgular
  • Denge bozukluğu
  • Yattığı yerden kalkamama durumu
  • İşkembede ani şişkinlik (timpani)
  • İshal sonucu kuyruğun kirlenmesine bağlı olarak, sırt bölgesinin gübreyle kaplanması

Çözüm önerimiz: BENESACC® FARM READY

BENESACC® FARM READY, işkembe metabolizmasını düzenleyerek, yemlerin sindirilebilirliğini ve rasyonun besleyici değerini arttırır.

  • Asidoz sorunlarını engelleyerek verimliliği yükseltir.
  • İşkembede oluşan amonyağın, daha fazla değerlendirilmesini sağlar.
  • Süt verimini artırır ve sütteki yağ oranın korunmasını sağlar.
  • Yemden yararlanmayı artırır.
  • İşkembedeki şişkinliği azaltır.

 

Kaynaklar

www.rwn.org.uk

www.dairynz.co.nz

www.journalofdairyscience.org

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.