Mastitis ile mücadele

07-06-2021 17:30
Mastitis ile mücadele

Meme sorunları ve olumsuz etkileri, süt hayvancılığında önemli bir role sahiptir. Bu sorunların arasında yaygın görülen ve verimliliği tehdit eden hastalıklardan biri de mastitistir. Mastitise bağlı olarak düşen süt verimi, değerlendirilemeyen süt, erken hayvan yenileme maliyetleri, ekstra işçilik, ilaç maliyetleri ve veteriner hizmetleri toplandığında ortalama hayvan başına 185 dolar yıllık kayıba yol açmaktadır. Yıllık toplam kayıplar 50 hayvanlı bir sürüde ortalama 9.250 dolar olarak gerçekleşirken, 1500 hayvanlı sürülerde 296.000 dolara kadar yükselmektedir.

Mastitis

Mastitis nasıl oluşmaktadır ve sebepleri nelerdir?

Mastitisin nedenleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan nedenler olarak ikiye ayrılır. Bulaşıcı nedenler arasında bakteri, virüs ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar yer almaktadır. Süt bezinin patojenler tarafından enfeksiyon kapması meme sorunlarında görülen en yaygın nedendir.

Bulaşıcı olmayan nedenler, kimyasal veya fiziksel etkilerle birlikte mekanik stresi de içerir. Bağışıklık sistemindeki zayıflıklar ve düşüşler mastitisin oluşmasına zemin hazırlar. Eğer çevre veya barınma koşulları süt ineklerinin kalıcı bir stres altında yaşamalarına neden oluyorsa, bu hastalık riskini arttıracaktır.

Mastitiste teşhis ve tedavi

Klinik mastitis; meme çevresinde şişkinlik, kızarıklık veya ısı yükselmesi, süt verimliliğinde düşüş veya ateş gibi hayvanların genel sağlığında meydana gelen sorunlarla teşhis edilebilir. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekim yönlendirmesi ile tedavi programına başlanmalıdır.

Hastalığın belirti göstermeden oluştuğu subklinik durumlarda hastalık teşhis edilemez ama yüksek süt kaybına, süt bileşenlerinin değişimine ve süt verme becerisinde düşüşe yol açar. Subklinik mastitisin saptanabilmesi için, memenin ve süt kalitesinin düzenli olarak incelenmesi şarttır.

Mastitis Klinik Subklinik

Sürülerde görülen her bir KLİNİK vaka (Şekil A) karşılığında; 15- 40 arası SUBKLİNİK vaka (Şekil B) görülmektedir.

Hijyenin önemi: Huvepharma’nın hijyen ürün gamı ile tanışın

Hayvanların temas ettiği yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi ve sağım hijyeni uygulamaları da meme sağlığında önemli bir yer oluşturmaktadır. Hayvanların temas ettiği tüm yüzey ve ekipmanlar, uygun deterjan ve dezenfektanlar ile temizlenmelidir. Ultra köpüklü deterjan DT Max, tüm yüzeyleri dezenfeksiyona hazırlar. Dt Max; hayvancılık işletmelerinde, her çeşit organik atığın bulunduğu kirli yüzeyleri temizlemede kullanılan alkali özellikte köpüklü deterjandır.

Deterjan ile temizlik sonrasında gerçekleştirilen dezenfeksiyon uygulaması ise hijyen protokolünün tam anlamıyla uygulanmasını sağlayacaktır. Meme hastalıklarını oluşturan bakteri, virüs ve mantarları tamamen etkisiz hale getiren Prophyl S, bu uygulama için en uygun dezenfektanlardan biridir. Prophyl S; organik madde varlığında dahi etkilidir, toprak zeminlerde kullanılabilir, zehirleyici ve tahriş edici madde içermez, uzun süreli ve tam etkilidir. Prophyl S; meme daldırma kabı, mastitis teşhis kabı gibi ekipmanların dezenfeksiyonunda da kullanıma uygundur.

Sağım hijyenini sağlamak için etkili bir meme dezenfektanı kullanılmalıdır. Zencare Clean; stabil köpük formu ile sağım öncesinde meme ve meme başlarındaki kirleri temizlemekle kalmaz; içerdiği bitkisel kaynaklı gliserin ile memeleri nemlendirir ve yumuşatır. Turunçgil kokusu ile kullanırken rahatsızlık vermez.

Nane yağının iyileştirici gücü: Mint Plus

Meme dokusunun iyileşmesine destek olmak için besleyici ve serinletici merhemler kullanılması da tavsiye edilir. Mint Plus, özellikle mastitis tedavisinin desteklenmesinde önerilen ferahlatıcı etkiye sahip, %35 oranında nane yağı içeren meme bakım kremidir. Meme dokusunu onarıcı ve iyileştirici etkiye sahiptir. Meme dokusundaki ve üst düzeydeki iritasyonları iyileştirici Eutergel ise ferahlatıcı etkiye sahip bir başka meme bakım kremidir ve aynı zamanda memedeki kan dolaşımını da arttırmaktadır.

Sonuç olarak, açıkca görülmektedir ki meme sağlığını temin etmek çok karmaşık ve çetin bir iştir ama sağlıklı ve üretken süt hayvancılığı için elzemdir.

Önlemler, ilgili çiftliğin şartlarına adapte olacak en iyi şekilde alınmalı ve uygulanmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.