Buzağınızı İshal’e Karşı Nasıl Korumalı?

09-12-2020 14:55
Buzağınızı İshal’e Karşı Nasıl Korumalı?

Ülkemizde ishale bağlı buzağı kayıplarında yüksek ölüm oranları görülüyor. Yıl içerisinde yaklaşık 675.000 buzağı çeşitli nedenlerle ölüyor. Bu kayıpların büyük bir oranı sindirim sistemi sorunlarına bağlı ve aslında önlenebilir nedenlerden kaynaklanıyor.

Doğumlarından itibaren 3 hafta içerisinde buzağılar, henüz işkembeleri ve bağışıklık sistemleri gelişmediği için ishale karşı çok duyarlıdır. İshalin nedenleri, mikropların yanı sıra kötü bakım ve besleme kaynaklı da olabilir.

Buzağılarda ishale neden olan mikrobik kaynaklar çevresel etkenlerdir. Bakteri (E.coli, Salmonella, Clostridium), virüs (Rotavirus, Coronavirus) ve protozoonlar (Kriptosporidium, Eimeria) yaygın olarak ishal oluşturabiliyor ve kötü çevresel şartlar, yetersiz hijyen durumlarında bulaşma ve enfeksiyon hızı artış gösteriyor. Bazı durumlarda mikrobik ishal dışında da ishaller görülebilir. Kötü bakım koşulları, ıslak altlıklar, bozuk (kanlı, ekşimiş, mastitisli) ve soğuk sütler, küflü gıdalar ishale olan yatkınlığı arttıracaktır. Bu durumlardan birkaç tanesi aynı anda bir araya geldiğinde, hastalık yapıcı mikroplar olmasa da ishal oluşabiliyor.

Buzağı ishallerini önlemek için üzerinde durulması gereken kritik noktalar

  1. Doğru bir buzağı beslenme programı oluşturmak
  2. Anne bağışıklığını güçlendirmek
  3. Buzağılara biyogüvenlik standartlarına uygun hijyenik bir ortam sağlamaktır.

İshalin etkileri ve tehlikesi

İshal olan bir buzağı; vücuttan hızla sıvı kaybeder. Vücudun normal işlevleri için gerekli olan elektrolitlerin kaybı, enerji ve mineral kaybı şeklinde hastalık ilerler. Vücuttaki sıvı kaybının, deri elastikiyeti ve göz yuvarlağının durumuna göre anlaşılması mümkündür. Elektrolit kayıpları, çevreye karşı duyarlılığın azalması ve depresyon hali ile kendini gösterir. Buzağıdaki enerji eksikliğini genel durumundan ve hareket hızından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bir buzağıda ishal başladıktan sonra, sıvı ve elektrolit kayıpları oldukça hızlı ilerler. İshal eğiliminde olan buzağıyı erken fark etmek son derece önemlidir.

İshalli buzağıların ölümleri, genellikle vücutlarındaki elektrolit kaybına bağlı gerçekleşir.

Huvelyte su ve elektrolit dengesini sağlar

Huvelyte, ishal durumlarında meydana gelebilecek sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için özel olarak üretilmiş yem katkı ürünüdür; ishal ve sindirim problemlerinin tedavisinde ve iyileşme sürecinde kullanılır. Buzağıların, süt veya mamalarına Huvelyte konularak vücuttaki sıvı ve elektrolit kaybı engellenir. Huvelyte, ishalden dolayı sindirim fonksiyonlarının bozulması sonucu metabolizmadaki enerji eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Buzağılarda ishale çözüm

İshalden korunma

İshalden korunmak için, öncelikle buzağının bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

İshal başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı güçlü bir direnç için, ağız sütü (kolostrum) uygulaması istisnasız her buzağı için sağlanmalıdır. Yüksek bağışıklık sistemi, tüm hayatı boyunca hayatta kalması için önemli bir avantaj kazandıracaktır. Annede olan bağışıklığın buzağılara aktarılmasının tek yolu kolostrum uygulamasıdır. Bazı ishal etkenlerine karşı annenin aşılanmış olması da önemlidir.

Doğru bakım ve beslenme şartları, ishalden korunmada kritik rol oynamaktadır.

Buzağılar, kötü hava şartlarına karşı korunaklı, havadar ve mümkün olduğunca kuru ortamlarda barınmalıdır. Hasta buzağılar izole edilmeli, sağlıklı buzağılar ile teması engellenmelidir. Vücut ısılarına benzer sıcaklıklarda taze süt ve kaliteli bir buzağı maması ile desteklenmelidirler.

Lactoplus bağırsak florasını düzenler

Kullanacağınız buzağı mamalarının sindirim sistemini düzenleyici maddeler içermesi, buzağınızın ishalden korunmasını destekleyecektir. Buzağı büyütme yemi Lactoplus buzağı maması; Regul Aktiv içeriği sayesinde buzağınızın bağırsak florasını düzenlerken aynı zamanda yeterli protein ve yağ alımını sağlar.

Düzenli ve doğru bir mama kullanımı, uzun vadede doğabilecek ekonomik kayıpları engeller.

Buzağıyı sütten kesme

Servitol, yeni doğanı hayata bağlar

Yenidoğan hayvanların enerji, iz element ve vitaminlere acil ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşama kabiliyetlerini arttırmak için geliştirilmiş özel beslenme katkısıdır.

Enerji, iz element= ve= vitamin

Servitol

  1. Acil enerji ihtiyacını karşılar.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  3. Emme kabiliyetini geliştirir.
  4. Strese ve hastalıklara karşı destekleyicidir.
  5. Erken dönemde yaşanan gelişim geriliklerini önler.

Hasta buzağıların kaliteli ve güvenilir yem katkılarda desteklenmeleri kadar, çevresel hijyenin sağlanması da bir o kadar mühimdir. Bu nedenle hayvanların bulunduğu ortamlarda ishale neden olan ve yaygın olarak görülen etkenlere karşı etkili bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmalı ve çevre rutin olarak dezenfekte edilmelidir.

Prophyl S, buzağılarınıza sağlıklı büyümeleri için hijyenik bir ortam sağlar

Buzağılarda ishal etkenlerine, özellikle de kriptoya karşı %99,7 gibi yüksek bir etkinlik ile karşı koyan ve zararlı mikropları inaktif hale getiren geniş spektrumlu bir dezenfektandır.

Prophyl S

Prophyl S

  1. %2’lik solüsyonu; bakteri, virüs, maya, mantar ve protozoon üstünde etkilidir.
  2. Mikro bakterilere karşı kanıtlamış etkinliktedir.
  3. Tırnak banyoları, hayvan transfer araçları ve araç havuzlarında kullanıma uygundur.

Beslenme ürünlerimizin kullanımı ve size özel ishal yönetimi programları için Çiftliğim AgroMarket teknik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Servitol ve Prophly S’i veteriner hekimlerinizden temin edebilir, diğer buzağı bakım, beslenme ve hijyen ürünlerimizi web sitemizden alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.