Buzağılarda Kolostrumun Önemi

02-11-2020 09:54
Buzağılarda Kolostrumun Önemi

Kolostrum, buzağı için besin açısından zengin bir ilk öğündür. Kolostrum protein, enerji, yağ ve vitaminler bakımından yüksektir. Mekonyumun atılmasını direkt olarak sağlar.


Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içinde meme bezlerinden salgılanan, fiziksel ve kimyasal bileşimi normal süte göre farklılık gösteren ve normal süte göre antikor, kuru madde, kazein, albümin globülin ve mineral maddelerce daha zengin sarımsı renkli sıvıdır.


Kolostrum, laktasyon ilerledikçe 3-10 gün içerisinde bileşimi değişikliğe uğrayarak normal süt haline dönüşmektedir. Çok yüksek düzeyde antikorlar içeren bu sütü yeni doğan yavrunun, ilk 24 saattetüketmemesi durumunda hayatta kalma şansı azalmaktadır.

Yeni Doğan Buzağılarda Kolostrumun

Yeni doğan buzağılara kolostrumun (ağız sütü) doğumdan hemen sonra uygun sıcaklıkta (38-40 °C) içirilmesi gerekmektedir. Yeni doğan buzağı sütü içmiyorsa gerekli aparatlar yardımı ile sütün içirilmesi sağlanmalıdır.


Kolostrumun kalitesini etkileyen faktörler annenin geçirdiği hastalıklar ve laktasyon sayısı ile doğrudan ilişkilidir. İlk doğumunu gerçekleştiren sığırlardaki IgG değeri 2. ve 3. Doğumu gerçekleştiren sığırlara göre genellikle düşüktür. Bunun nedeni laktasyon ilerledikçe sığırların çevre interaksiyonuna adapte olması ile ilişkilendirilir. Yeni doğum yapmış annenin hastalık geçmişinde mastitis hastalığı var ise farklı bir anneden kolostrum alınıp yeni doğan buzağıya verilmelidir.

İyi bir kolostrumun IgG>50g/L olmalıdır. Litredeki IgG değeri 50 gramın altında olan kolostrumlar buzağılar için gerekli antikorları taşımamaktadır. Yeni doğan buzağılara iyi bir kolostrum içirilmesi ile sağlıklı bir sürünün elde edilmesi hedeflenir. Sağlıklı buzağı; sağlıklı düve, sağlıklı inek demektir.

 

Kerbl Kolostrometre: https://www.ciftligim.com.tr/urun/kerbl-kolostrometre

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.