Buzağı Biberonu ile Besleme: Temel Bilgiler ve İpuçları

26-04-2024 09:26
Buzağı Biberonu ile Besleme: Temel Bilgiler ve İpuçları

Yeni doğan buzağılar, doğumdan hemen sonra özenli bakıma ihtiyaç duyar. Aynı zamanda doğru beslenmeye de ihtiyaç vardır. Elbette anne sütünün önemi tartışılmaz. Ancak bazı durumlarda buzağılar annelerinden ayrılmak durumunda kalabilir. 


Bununla birlikte yavru için süt yeterli olmayabilir. Bu noktada buzağı biberonu devreye giriyor. O halde buzağı biberonu hakkında bilmeniz gereken noktalara detaylı bir şekilde bakalım!

Buzağı Biberonu Önemi

Başlıca süt hayvanlarından olan ineklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi gerekiyor. Buzağı biberonları, yeni doğan buzağıların doğru beslenmesine yardımcı olacak şekilde tasarlanır. Bu biberonlar, buzağının ihtiyaç duyduğu besin miktarlarını doğru ve uygun zamanda almalarını sağlar. 


Ayrıca anne sütü takviyesi buzağı için oldukça önemlidir. Buzağı biberonları, yeterli süt üretemeyen ya da buzağılarını emziremeyen annelerin yavrularına gıda takviyesi sağlıyor. Bunun yanında hijyenik besleme için de buzağıların sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. 


Bu sebeple, buzağı biberonlarının hijyenik bir şekilde kullanılması gerekir. Böylece buzağı sağlıklı bir şekilde büyüme olanağı elde eder. Öte yandan, buzağılar ilaç ve vitamin takviyelerine ihtiyaç da duyabiliyor. Buzağı biberonları sayesinde ilaç ve vitamin takviyeleri de kolay bir şekilde verilebilir. 


Buzağı Biberonu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Buzağı biberonu seçerken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu noktalardan bazılarına yakından bakalım.


  • Buzağı biberonunun malzemesi, ineğin sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle sağlık ve dayanıklılık açısından elastomer plastik kullanılması gerekir.

  • Buzağı biberonu emziği, doğal meme yapısına uygun tasarlanmalıdır. Ayrıca meme ucu malzemesinin esnekliği ve dayanıklılığı da göz önünde bulundurulması gerekir. 

  • Buzağı biberonun boyutu ve kapasitesi de önemlidir. Yani buzağının yaşına göre boyutu ve kapasitesi belirlenmelidir. Yeni doğan buzağılar, doğar doğmaz yarım saat içerisinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) alması gerekir. İlk 24 saat içerisinde buzağının vücut ağırlığının %8’i ve %10’u olan 4 ila 6 litre ağız sütü gerekir. Biberonla süt vermek için buzağı biberonu 2,5 lt kapasite kullanılabilir. Buzağı büyüdükçe daha fazla sıvı tutma kapasitesine sahip biberonlar gerekir.

  • Biberonun kolay ve hızlı temizleniyor olması da gerekir. Yani biberonunun parçaları kolayca çıkarılmalı ve temizlenmeli. Öte yandan, sterilizasyon için uygun olup olmadığı da dikkate alınmalı.

  • Buzağı biberonu dayanıklı da olması gerekir. Örneğin, buzağılar biberona fazla kuvvet uygulayabilir. Bu da biberonun kırılmasına neden olabilir. Dayanıklı bir biberon kullanıldığında buzağı besleme aşamasında ilerleme kaydedersiniz. Aynı zamanda maliyet tasarrufu da elde edebilirsiniz. 

  • Güvenilir bir markanın ürünlerini tercih etmek kaliteli ve dayanıklı bir ürün bulmanıza olanak tanır. Böylece buzağınız sağlıklı bir şekilde beslenir ve büyür. 


Buzağı Biberonu Nasıl Kullanılır?

Yeni doğan buzağıların sağlığı çok değerlidir. Bu nedenle biberon kullanımının doğru ve hijyenik olmalıdır. İşte buzağı biberonunun doğru bir şekilde kullanımının yolları.

Adım 1: Biberon hazırlanması

Biberon kullanmadan önce biberonu ve meme ucunu iyice temizlemek gerekir. Isıyla kaynatarak biberonun sterilizasyonunu yapmanız doğru olacaktır.

Anne sütü kullanmayacaksanız ve anne sütü takviyesi yapmayı düşünüyorsanız, biberona uygun miktarda süt koymalısınız. Ayrıca içme suyunun kalitesine de dikkat etmelisiniz.


Kerbl Uzatma Aparatlı Kuzu Süt ve İlaç İçirme Biberonu

Adım 2: Buzağıyı besleme

Buzağı beslenirken doğru pozisyon oldukça önemlidir. Biberonu sabit tutmanız gerekir. Sırt üstü veya yan pozisyonda tutmanız yeterli olacaktır. 

Meme ucunu buzağıya takmadan önce doğru konuma ayarlanması lazım. Ayrıca meme ucunun sızdırmadığından emin olmalısınız. Ardından meme ucunu buzağının ağzına yerleştirmelisiniz ve hafifçe buzağıyı sıvazlamak gerekir. Buzağının boğulmasını engellemek için, buzağı emmeye başladığında sıvının akışını kontrol etmelisiniz.

Adım 3: Temizlik ve bakım

Biberonun işi bittikten sonra hemen sterilize etmelisiniz. Kullanılan biberon ve meme ucu her kullanımda temizlenmesi gerekir. Kullanılan ve sterilize edilen biberonları uygun şekilde saklamak lazım. Yani kuru ve temiz bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Böylece bir sonraki kullanıma hazır hale gelir. 


Buzağı Biberon Emziği

Doğru Meme Ucu Nasıl Seçilir?

Buzağı biberonu imalatı yapılırken meme uçlarına göre tasarlanır. Yani buzağı biberonu için doğru meme ucu seçmek gerekir. Buzağının doğal emme davranışını taklit edecek bir meme ucu ile ilerlemeniz önerilir. Doğru meme ucu nasıl seçilir diyorsanız, şu özellikleri göz önünde bulundurmalısınız:


  • Meme ucu, buzağının ağzına uygun boyutta ve şekilde olması gerekir. Yani buzağının ağzına rahatça sığmalı. Emme sırasında da doğal bir pozisyon oluşturmalı. Yuvarlak ve geniş meme uçları genellikle buzağıların ağzına rahatça oturur. 

  • Esnek olması lazım. Yani buzağı biberonu meme ucu buzağının doğal emme davranışını desteklemeli.

  • Meme ucunun aynı zamanda dayanıklı olması gerekir. Buzağılar sıkı emme hareketleri vardır. Bu da biberonlarda sağlamlık gerektirir. Uzun ömürlü kullanımlar için dayanıklı meme uçları kullanmalısınız. 

  • Sızdırmazlık da meme uçlarında aranan nitelikler arasındadır. Meme ucu, biberonun içerisindeki sütü dışarıya sızmadan buzağıya aktarması gerekir. Böylece buzağının ağzına doğru ve zahmetsiz bir şekilde sıvı akışı sağlanır. 

  • Meme ucunun kolay temizlenen bir yapıda olması gerekiyor. Hijyenik bir meme ucu buzağının sağlığını korumanıza yardımcı olabilir. Böylece hastalıkların yayılması önlenir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.