Buzağı Beslenmesi

09-05-2020 13:49
Buzağı Beslenmesi

Buzağı Beslenmesinde Mama Kullanımının Önemi

Buzağı beslenmesinde temel amaç, işkembenin yemi ve otu sindirebilir duruma gelinceye kadar ideal besin maddeleri ile gelişimin sağlanmasıdır. Bu dönemde süt ya da buzağı mamalarından yararlanılabilir.

Erken dönem (0-60 gün) sindirim sistemi hastalıklarının yaygın olduğu ve buzağı kayıplarının en çok görüldüğü dönemlerdir. Bağışıklık sistemi bu dönemde, sindirim sistemi sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu dönemde görülen ishallere bağlı sıvı kayıpları, DNA’lar üzerinde kalıcı etkiler meydana getirebilir, bu etki hayatı boyunca verimi etkilemektedir.

 

Buzağı beslenmesinde mama kullanımı
 

Hangi durumlarda anne sütü kullanılmamalıdır?

Buzağı beslenmesinde anne sütü ya da karma sütler tabi ki kullanılabilir, fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

  1. Hastalık geçirmekte olan ya da tedavi gören ineklerin sütleri buzağı beslenmesinde kullanılmamalıdır. Süt, ilaç, antibiyotik, hormon kalıntısı, aflatoksin ve diğer mikotoksin türlerini içermemelidir.
  2. Ayrıca bulaşıcı hastalık (Brucella, IBR, Salmonella, Leukoz, Tüberküloz, Paratüberküloz, Şap, E.Coli, Şarbon vb.) taşıyan annelerden sağılmış sütler, doğrudan buzağıları da enfeksiyon oluşturabilmektedir.
  3. Meme hastalığı (mastitis) geçiren ineklerden sağılan sütler kullanılamaz. İlaç kalıntısı, yüksek bakteri sayısı ve somatik hücre yoğunlukları fazladır.
  4. Aşırı zayıf olan annelerden sağılan, metabolik sorunlar yaşayan ineklerin sütleri besleyici değerleri düşük olacağı için, kullanılmamalıdır. Uzun süre bekletilmiş, soğukta muhafaza edilmemiş, kokuşmuş sütler ve kanlı sütler kullanılamaz.

Anneden gelebilecek hastalıklar, çevreden süte geçebilecek ve buzağılarda hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalardan korunmak için süt, pastörize edilmelidir. Pastörizasyon birkaç mikroorganizma hariç, hastalıklara neden olan mikroorganizmaların büyük çoğunluğunun öldürüldüğü bir yöntemdir. Hastalıkların bulaşmasına karşı alınabilecek önemli bir önlemdir.

 

Günümüz buzağılarında; yüksek düzeyde canlı ağırlık artışı beklentileri ve sağlığı koruyucu tedbir gereksinimleri buzağı beslenmesinde yeni yaklaşımları zorunlu hale getirmiştir.

 

Kolostrumdan itibaren, işkembe gelişimi tamamlanıncaya kadar ki süreçte, kaliteli buzağı maması çok sayıda avantaj barındırır.

Dikkat etmeniz gereken durumlar!

İşletmelerde meme rahatsızlığı bulunan hayvanlar ayrı sağılmak durumundadır. Bunun sebebi sütlerin toplanma merkezi olan tanka gitmesi durumunda sütteki ortalama somatik hücre sayısını, bakteri popülasyonu arttırmasıyla beraber süt kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sürüde 1 hayvanın meme rahatsızlığı sonucu, sütünün tanka gitmesi bütün sütteki ortalama somatik hücre sayısını ve bakteri popülasyonu olumsuz etkilemektedir. Sürülerde her meme rahatsızlığı bulunan hayvan ekstra bir iş gücü gerektirir. Sürüden ayrı sağılması gerekir ve meme bakımları ortak sağım alanında yapılmaması gerekmektedir.

 

Mamanın süte karşı sağladığı en büyük avantaj bizi iş gücünden kurtarır. Daha hijyenik koşullarda buzağıların beslenmesi hedeflenir.

 

Buzağı beslenmesinde, yüksek kalite standartlarında üretilmiş buzağı mamalarını, buzağı beslenmesinden süte göre daha çok avantaj içermesinden dolayı tavsiye ediyoruz.

 

Bu konuda dünyanın en gelişmiş tesislerine sahip özel buzağı mamaları, buzağı gereksinimlerini tamamen karşılayacak düzeyde hazırlanmış mama seçenekleri sunmaktadır. Buzağı maması üretiminde, hayvansal kaynaklı ham maddelerden maksimum düzeyle yararlanılabilmesi için yeni metotlar geliştirmiş ve yüksek performans sağlayan mamalar üretilmektedir. Büyüme ve gelişimi desteklemenin yanında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

 

 

Buzağı beslenmesinde mamaların süte göre avantajları aşağıdaki gibidir;

 

  • Süt ile bulaşan hastalıkların, buzağılara geçmesini önler.
  • Süte göre daha yüksek canlı ağırlık artışı sağlar.
  • İşkembe gelişimini hızlandırır.
  • Besinsel içeriği sabittir.
  • Sindirilebilirliği yüksektir.
  • İçerdiği probiyotikler nedeni ile, sindirimi düzenler, bağışıklığı destekler.
  • Vitamin ve iz element ihtiyacının karşılanmasında daha güvenilirdir.
  • Gıda ishalleri riskini azaltır.
  • İshallere karşı direnci arttırarak kayıpları önler.
  • Soğuk havalarda, besinsel ısı değişimlerine karşı oluşacak komplikasyonları en aza indirir.
  • Hazırlaması ve uygulaması oldukça kolaydır.

İdeal gelişim gösteren ve hastalıklara karşı dirençli buzağılar sürünüzün geleceği için yapacağınız en büyük yatırımdır.

 

Buzağı beslenmesinde mamalar ile ideal gelişimin sağlanması ve işletmenize özel beslenme programı uygulamaları için Çiftliğim AgroMarket ile iletişime geçin!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.